donderdag 24 mei 2007

Conceptontwikkelings Verslag

---------------------------------------
Groeps stuk
---------------------------------------
Wat is een concept?

Wat is een concept?Volgens het woordenboek Van Dale betekent ‘concept’ het volgende;

* Ontwerp, voorlopige formulering van een wet, een brief enz. => kladje, praatstuk.
* Wijsgerig begrip.
*Ter aanduiding dat het door het tweede lid genoemde voorlopig geformuleerd is.

Een concept wil dus zeggen een voorlopig ontwerp van iets. Het is een idee, visie of opinie over iets. Een concept van een bepaald product of dienst geeft een soort richtlijn aan, een ontwerp, een idee van de bedenker. Het is een beschrijving van je idee of oplossing.
Een concept is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een concept is dus een beschrijving, projectie of model. We nemen aan dat het concept het uitgangspunt is voor een uitwerking. Het is een uitgangspunt voor vormgeving, het is uitgangspunt voor de vormgeving van een product.


Wie bedenken concepten?
Nu het begrip concept is uitgelegd, is het de vraag wie die concepten bedenkt. Voor de hand liggend is te zeggen dat concepten worden bedacht door conceptontwikkelaars, dat is ook zo. Conceptontwikkelaars zijn de mensen die de verantwoording nemen voor het realiseren van een totale productie. Zij begeleiden dus een idee naar plan en via productie naar vertoning. Het kan zijn dat de conceptontwikkelaars het in opdracht doen van een ander bedrijf of dat de conceptontwikkelaars zelf een idee uit willen brengen.

Zoals al gezegd kan een conceptontwikkelaar een idee zelf uitbrengen, zelfstandig, maar het is ook zo dat er soorten bureaus zijn die concepten bedenken en waar dus ook conceptontwikkelaars werken. Enkele van die bureaus die concepten bedenken zijn reclamebureaus, communicatiebureaus en marketingbureaus.

Reclamebureaus
Een reclamebureau werkt reclame-uitingen of zelfs hele reclamecampagnes uit voor een klant.
Het bureau doet daarvoor een beroep op zowel marketing als creatieve mensen zoals copywriters (tekstschrijvers) en art directors evenals een hele reeks van andere mensen zoals strategen, traffic- en productiemanagers, fotografen, film- en videoproducenten, mediabuyers, drukkerijen etc.

Communicatiebureaus
Communicatiebureaus houden zich met de communicatie in bv. een bedrijf. Communicatie is de smeerolie van een organisatie. Als de medewerkers goed communiceren, functioneert de gehele organisatie beter. De communicatiebureaus willen ervoor zorgen dat de communicatiedoelstellingen van een bedrijf voortvloeien uit de bedrijfsdoelstellingen. Ze besteden aandacht aan het communicatiebeleid en de communicatiemiddelen.

Marketingbureaus
Marketingbureaus houden zich bezig met het planmatig bij elkaar brengen van bestaande of potentiële producenten of leveranciers van een product of dienst met bestaande of potentiële klanten. Vaak wordt marketing gezien als het geheel van alle activiteiten die erop gericht zijn ruil te bevorderen.

Wanneer is een concept geslaagd?
Er zijn twee soorten concepten: sterke en zwakke concepten.
Een sterk concept is onderscheidend en heeft uithoudingsvermogen. Een goed concept moet goed communiceerbaar zijn door de verschillende media, om te zorgen voor bewustwording bij de consument.
Zwakke concepten missen echter het uithoudingsvermogen. Zulke concepten zullen minder goed lopen doordat mensen ze minder interessant vinden, of omdat ze niet inspelen of de behoeftes van de consument.

Meestal wordt er bij een concept op een bepaalde behoefte ingespeeld. Door de benadrukking op kenmerkende aspecten te leggen, waartoe mensen zich aangetrokken voelen of waarbij ze zichzelf mee kunnen identificeren bepaalde dingen gaan mensen erover nadenken en worden ze aangespoord om meer te weten te komen over het desbetreffende concept(microtrend). Het concept kan op die manier een succes worden.
Wanneer het concept aanslaat bij de consument en de vraag naar een bepaalds concept stijgt, geeft dat weer dat het concept is geslaagd.

Hoe bescherm je een concept?

Door een eigendomsrecht aan te binden kan je een concept beschermen. Een eigendomsrecht is het volledigste, hoogste recht van gebruik en beschikking. Er zijn twee manieren om een eigendomsrecht aan je concept te verbinden.


* Merkrecht
* Auteursrecht

Hieronder zullen we beschrijven wat ze allemaal inhoudt:

Merkrecht
Dat is het samenstel van rechtsregels die betrekking hebben op de rechtsbescherming van merken of monopolie op het voeren van een merk.

Bij het merkrecht gaan we altijd uit van een merk dat geregistreerd moet worden. Het merkbureau kijkt daarbij of het merk niet misleidend is, maar of het wel onderscheidend is, het moet dus wel iets eigens zijn en niet iets algemeens zijn. Vervolgens wordt het merk gedeponeerd, waarbij eventueel een onderzoek kan worden aangevraagd of het merk niet al bestaat. Regel is echter wel dat het merk binnen vijf jaar gebruikt moet worden, omdat het recht ven gebruik van het merk anders vervalt. Er kan worden gekozen tussen een internationale merkregistratie (wereldwijd) en een Europese merkbescherming. De wereldwijde bescherming kan wel veel meer kosten dan een Europese, bovendien kan de wereldwijde registratie in de eerste vijf jaar nog gevaar lopen, omdat het merk na vijf jaar niet landelijk verloopt, maar wereldwijd.

Het merk wordt ingeschreven in een bepaalde categorie, bijvoorbeeld parfums, shampoo of auto’s. Als er een winkelier of bedrijf is die het merk al gebruikt, langer dan dat de aanvrager dat doet, dan krijgt de winkelier voorrang. Hiermee is het zo dat de bedrijven en winkeliers beschermd worden als ze hun bedrijfsnaam niet als merk hebben vastgelegd. Indien de bedrijven zeer veel van elkaar verschillen en niet in dezelfde categorie zitten, dan kan het mogelijk zijn dat beide bedrijven het merkrecht krijgen toegewezen.

Auteursrecht
Dat is het recht van de maker op het publiceren van zijn werk zoals copyright, kopijrecht, rechten. of royalty's voor een auteur en het samenstel van regels dat de geestelijke eigendom regelt.

Bij een auteursrecht moet altijd iets geuit worden, dit kan vastgelegd worden door er een stempel op te laten zetten met de datum erop vermeld. Dit kan voor een klein geldbedrag zoals 3 euro al gedaan worden bij het belastingkantoor. Hiermee is het dus zo dat je dan zeker van bent dat je een recht hebt en dat de datum daarvan vast staat. Het recht dat je daarmee verkrijgt is het recht om wijzigingen in je werk aan te brengen, maar ook om het werk te exploiteren en het openbaar te maken. Dit recht vervalt pas 70 jaar nadat de maker (degene die het auteursrecht in handen heeft) overlijdt.

Indien het werk bijvoorbeeld op het internet wordt geplaatst zonder toestemming van de houder van het auteursrecht, dan is de provider van de site verplicht het werk eraf te halen. Het auteursrecht wordt namelijk geschonden en de provider is hiervoor aansprakelijk.

Waarom kopen mensen nieuwe concepten?

Mensen kopen nieuwe concepten wanneer ze mee kunnen verdienen. Geslaagde concepten kunnen heel winstgevend zijn. Het idee is eigenlijk al uitgewerkt, ze hoeven er verder niet eens over na denken. Bovendien zijn echt geslaagde concepten moeilijk te bedenken. Een intensief en creatief proces van brainstormen. Daar dat bedrijven het conceptontwikkeling proces vaak overlaten aan ervaren reclame bureaus etc. Hun taak is dan alleen om de koper van het concept te kunnen overtuigen over de winstgevendheid en opbrengst van het concept. Daarnaast moet ze ook kijken of het concept uit te voeren is in hun omgeving of gebied. Om dit te realiseren zullen ze kijken of ze daar de juiste contacten voor hebben of voor kunnen krijgen. Bovendien zal de koper kijken of het concept wel past bij de doelstelling van het bedrijf.

Hoe sluiten concepten aan op huidige trends?

Mensen hebben steeds andere behoeftes en veranderen erg snel. Concepten moeten dus sneller en flexibeler kunnen inspringen op deze veranderingen.
Concepten dragen bij aan een betere oplossing. Door bijvoorbeeld product- en conceptoplossingen, kosten- en tijdsbesparingen, kwaliteitsverbeteringen, capaciteit en gezondheid. Dit zijn aandachtspunten die concepten aan trends sluiten. Het moet voordelig en zeer aantrekkelijk zijn voor de consumenten.Op dit moment moet men toepassingen verrichten die de toekomstige ontwikkelingen kunnen ondersteunen.

Conceptontwikkelaars

Conceptontwikkelaars zijn de mensen die de verantwoording nemen voor het realiseren van een totale productie. Anders gezegd zij begeleiden een idee naar plan en via productie tot vertoning. Voorbeelden: producenten, regisseurs en scenarioschrijvers.
Voorbeelden van conceptontwikkelaars zijn o.a. oud soapacteur Reinout Oerlemans en Wim Honders.

Reinout Oerlemans
Het snel en gedegen bedenken en realiseren van een nieuw concept vraagt ambachtelijke vakkennis, gericht op het gebruik van de uitgave. Of dat nu een boek, een tijdschrift, een website, of een televisieprogramma betreft. Het succes wordt bepaald door de combinatie van de inhoud en door het gebruiksgemak en de afstemming op de doelgroep.

Als je de naam Reinout Oerlemans hoort denk je niet automatisch aan een gewaardeerde conceptontwikkelaar. Toch is dat wel het geval. Na zes jaar Goede Tijden hing hij het acteren aan de wilgen. Hij ging presenteren. Hij presenteerde de volgende programma's: Heartbreak Hotel, Gekkenhuis, Wedden Dat, Idols en de talkshow Pulse. Het ontwikkelen van een nieuw uitgeefproduct of het restylen van een bestaand product is een project dat voor de uitgever de nodige risico's met zich meebrengt. In de loop der jaren heeft hij dan ook een hoop ervaring opgedaan. Deze ervaringen hadden baat bij het feit dat hij in 2001 zijn eigen productiebedrijf oprichtte: Eyeworks.
De Bauers en de IQ-test zijn populaire programma's van het productiebedrijf, andere programma;s zijn Superster, Bankgeheim, De 10.... , Groeten uit de rimboe, groeten terug. Stuk voor stuk allemaal programma's met originele concepten.

Wim Honders
Wim Honders is een conceptontwikkelaar in de tijdschriftenbranche. Wim Honders is creative director van Scripta Media, een Amsterdamse producent van sponsored media en onderdeel van WPG Uitgevers. Als conceptdenker en bladenmaker met veel ervaring op het gebied van sponsored magazines en publieksbladen adviseert hij bedrijven en instellingen op het gebied van redactionele marketingcommunicatie. Wim Honders studeerde kunstgeschiedenis en Engelse taal- en letterkunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tevens volgde hij de beroepsopleiding fotografie aan de Fotovakschool. Hij was onder andere werkzaam voor de Educatieve Afdeling van het Rijksmuseum en Sdu Uitgevers, waar hij verantwoordelijk was voor het opzetten en uitbreiden van fondsen op het gebied van architectuur en fotografie. Daarnaast was Wim Honders verantwoordelijk voor internationale co-edities, zoals die van het World Pers Fotojaarboek. Tevens geeft hij cursussen op het gebied van beeldcommunicatie en creatief/conceptueel bladmaken en is hij opleidingshoofd en docent van de opleiding Tijdschrift & Beeld aan Artemis Styling Academie Amsterdam.
Mislukte voorbeelden van concepten

Plastuit voor vrouwen

De plastuit is een stukje karton voor vrouwen in de vorm van een frietzak. Ze kunnen daarmee buiten staand plassen zoals mannen. Op die manier hoeven ze niet gehurkt met de broek op de enkels het risico te lopen dat ze kou vatten of hun kleding onder plassen.
Dit product werd gelanceerd door middel van een reclame waarin een vrouw staand plassend een hele sloot vol plaste om te laten zien hoe handig het was. Volgens velen kon dit niet en overschreed de producent een grens. Naar mijn idee wordt dit product niet veel gebruikt omdat het gewoon niet iets voor de vrouw is! Het is niet natuurlijk, waardoor de vrouw (en dat is bij dit product de enige doelgroep) er liever voor kiest om een toilet op te zoeken.

Heinz Groene Tomaten Ketchup
In 2004 bracht Heinz groene ketchup op de markt. Er werd vrij weinig reclame voor het product gemaakt, hoewel er veel mond-tot-mond reclame was. De ketchup zou hetzelfde smaken als de gewone, rode variant. De groene ketchup van Heinz is het resultaat van een onderzoek waarbij kinderen mochten kiezen in welke kleur ze hun ketchup het liefst zagen. Ondanks dit voorafgaande onderzoek werd de groene ketchup geen succes en werd het product weer uit de schappen gehaald. Persoonlijk denk ik dat ondanks de kleur favoriet was bij kinderen het de ouders zijn die het moeten kopen. Mede door slechte promotie is het product geflopt.

Oral-B Brush Always

Oral-B introduceerde onlangs de Brush Aways, een soort vingerhoedjes waarmee je op weg naar je werk je tanden kunt schoonvegen. Dus in plaatst de geuren te camoufleren met een naar mint smakende kauwgum, kun je onderweg gemakkelijk en simpel je tanden poetsen, zonder dat daar een tandenborstel aan te pas komt. Er werd veel reclame gemaakt voor het product. Men dacht dat het product ook werkelijk zou aanslaan en het nieuwste must have item zou worden. Maar het tegendeel bleek waar te zijn. Het rubberen handschoentje blijkt een lachwekkend en nutteloos product te zijn. Men is eerder geneigd een kauwgum te pakken. Hoewel het product nog wel in de schappen ligt van de supermarkten, slaat het niet aan bij de consumenten.


-------------------------------
Individuele stukken
-------------------------------

Elvira


Minimaal 2 concepten/ microtrends p.p. Noemen/ laten zien

Ringtones
Ringtones of beltonen zijn korte muziekjes of geluiden die worden afgespeeld als een mobiele telefoon wordt gebeld. Deze geluiden zijn er om de bezitter van de telefoon erop te wjzen dat hij/zij gebeld wordt. Er zijn heel veel verschillende soorten ringtones, die dienen ter verpersoonlijking van de telefoon. Sinds het begin van de mobiele telefoons bestaan er monofone ringtoons, dat zijn ringtones met een enkele melodie. Sinds 2001 zijn er ook telefoons op de markt die polyfone beltonen kunnen afspelen waarbij er meerdere geluiden tegelijk hoorbaar zijn. In Japan had men al eerder de beschikking over geavanceerde telefoons. Tegenwoordig hebben de meeste telefoons ook ondersteuning voor zogenaamde realtones (MP3-ringtones). Ook kun je ringtones of realtones downloaden. Dit wordt veel gereclameerd op tv (Jamba!), maar ook op internet zijn deze mogelijkheden er.

Hyves
Hyves (komt van het Engelse woord voor bijenkorf) bestaat sinds oktober 2004 en is een gratis Nederlandse profielensite net zoals bijvoorbeeld CU2, maar dan vooral gericht op het onderhouden/uitbouwen van een vriendennetwerk. Hyves is tot nu toe heel populair onder studenten en heeft meer dan 3 miljoen gebruikers, waarvan ongeveer de helft Nederlanders.. Hyves werd opgericht door Raymond Spanjar, Koen Kam en Floris Rost van Tonningen.

In tegenstelling tot andere profielensites is geen kennis van html (HyperText Markup Language is een taal voor de opmaak van documenten. HTML wordt vooral gebruikt op het internet, om webpagina's te tonen.) nodig voor het maken van hyves-profielen. Deze kunnen eenvoudig worden opgebouwd door het invullen van vragenlijstjes en het uploaden van een of meerdere afbeeldingen. De site breidt haar diensten uit en heeft inmiddels een marktplaatsfunctie en een optie om met oude klasgenoten in contact te komen. Bij dit laatste stelde Hyves het betere alternatief voor concurrent Schoolbank.nl te zijn. In november 2005 werd deze opmerking gewijzigd nadat Schoolbank met gerechtelijke stappen dreigde.
Benoemen van een fout concept

Coca Cola Vanille

The Coca-Cola Company is een internationale frisdrank- en voedselproducent. Het bedrijf is het meest bekend om zijn hoofdproduct Coca-Cola. Coca-Cola is uitgevonden in 1886 door de apotheker John Pemberton, die het drankje als een medicijn ontwikkelde tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid. Sinds Coca-Cola bestaat is het niet meer weg te denken uit de samenleving. Coca-Cola is de best verkopende frisdrank in de meeste landen.

In 2003 kwam Coca Cola met Coca Cola Vanilla. Coca-Cola Vanilla was de normale Coca-Cola maar met Vanille smaak. Het was geen groot succes zoals Coca-Cola zelf. Het heeft te maken met de keuze van de smaak die erbij gevoegd is. Een andere reden is dat veel mensen ook dachten ‘ komt er weer een nieuwe smaak’ en toen bleek dat het niet lekker was, lieten ze het helemaal links liggen. Zoals ook bekend blijven veel mensen trouw aan hun merk en smaak en veranderen ze niet zo snel en dat kan ook een groot struikelblok zijn voor een nieuw product.


Opsomming van belangrijke concepten uit het verleden

* Tv
* DVD
* PC
* Internet/Hotmail
* Goede Tijden, Slechte Tijden
* Coca Cola
* Pleister
* Koffiezetapparaat
* Realityshows
* Mobiele telefoon
* Tamagotchi
* Hary Potter
* Mp3
* Fastfoodketens (MacDonalds, Burger King, KFC)
* Dove

1 Belangrijk concept

Het koffiezetapparaat

Een koffiezetapparaat is een huishoudelijke apparaat waarmee koffie kan worden klaargemaakt. Het koffiezetapparaat, dat in de meeste huishoudens wordt gebruikt, heeft een een koffiefilter in een houder. In het filter gaat gemalen koffie, verder is er een reservoir voor het water en een koffiekan om de hete koffie op te vangen. Nadat het water in het reservoir kookt zal het water in het filter met de koffie druppelen. De filter zorgt ervoor dat alleen het watermengsel met koffie-aroma in de koffiekan terecht komt.

In 1963 bracht Douwe Egberts het elektrisch-koffiezetapparaat. De introductie van dit snelfilterappa- raat zorgde in Nederland voor een soort van revolutie in het koffiezetten. Je hoefde het hete water niet meer op de koffie te gieten, maar je moest waterreservoir vullen met water. Daarna zette je de afgemete koffie in het filter en deed het apparaat de rest. In 10 jaar steeg het gebruik van elektrische koffiezetapparatuur van 14 % in 1969 tot 80 % in 1979. Inmiddels beschikt 95% van de Nederlandse huishoudens over één of meer koffiezetapparaten.

Het koffiezetapparaat heeft er voor gezorgd dat het koffiezetten gemakkelijker werd. Maar niet alleen voor het koffiezetten, het zet toe om meer dingen te vergemakkelijken en voor meer elektrische keukenapparatuur. Het koffiezetapparaat is zoals gezegd niet meer weg te denken uit de keukens en is een zeker het ‘moederapparaat’ van de apparaten die nu uitkomen op het gebied van elektrische keukenapparaten en koffiezetten, zoals het Senseo- apparaat.

Bekende conceptontwikkelaar

Steven Spielberg

Steven Allan Spielberg (Cincinnati (Ohio), 18 december 1946) is een zeer succesvolle, Amerikaanse regisseur en producent van (speel)films.

Steven Spielberg groeide op in Phoenix, Arizona, als de introverte zoon van een emotioneel afwezige elektronica-ingenieur en een concertpianiste. Hij maakte zijn eerste film met script, waarvoor hij de nodige fondsen gekregen had met zijn handeltje in bomen, toen hij twaalf jaar oud was. Een jaar later won hij een prijs voor zijn veertig minuten durende oorlogsfilm, Escape to Nowhere.
In 1993 kwam Steven Spielberg terug met Jurassic Park en Schindler's List, die volledig de behoeften aan commercie en kunst vervulden. Jurassic Park, een met special-effects geladen verfilming van Michael Crichtons boek, kostte zeventig miljoen dollar, maar bracht in de eerste negen dagen 100 miljoen op. Een absoluut record, waarmee Spielberg ook zijn vorig, dat van E.T. the Extra-Terrestrial, overtrefde.

Spielbergs films zijn heel verschillend qua inhoud en uitwerking: van grootse spektakels tot kleinere persoonlijke verhalen, waar emoties nog meer centraal staan. In de eerste categorie films worden natuurlijk de grote publiekstrekkers - de eerder vernoemde blockbusters - zoals Jaws, Close Encounters of the Third Kind, Raiders of the Lost Ark, Jurassic Park, Saving Private Ryan, War of the Worlds, genoemd. Bij de tweede categorie films werkt hij meer ingetogen zoals bij E.T. the Extra-Terrestrial, Always, The Color Purple, Empire of the Sun, Schindler's List en Artificial Intelligence: AI.

De films die Steven Spielberg maakt zijn heel uiteenlopend, toch zijn er een aantal terugkerende thema’s in de films. Ten eerste de afwezige vader(figuur),ten tweede een gewoon iemand die iets buitengewoons ontdek of het vertellen van standpunten van kinderen.Ook zie je in de films terug dat hij van het geheel of gedeelte van het verhaal vanuit de standpunt van kinderen toont. Spielberg speelt graag met de emoties van de kijker, van sterke schrikmomenten tot momenten van hevige ontroering.Bronnen

www.google.nl
www.imdb.nl
www.jamba.nl
www.coca-cola.nl
www.de.nl
www.wikipedia.nl



-------------------------------

Shanalis


Minimaal 2 concepten/ microtrends Concepten van nu

Youtube
Microtrend Youtube.com
Maxitrend Behoefte aan de mogelijkheid tot uitwisseling van zelfgemaakt filmpjes
Megatrend Digitalisering en eigenlijk ook Globalisering.

Als eerste concept van nu wil ik de website YouTube (en al haar diensten) noemen. YouTube werd opgericht in 2005 en is nu wereldwijd bekend om haar simpliciteit als het gaat om het delen van film bestanden. Dagelijks bekijken miljoenen mensen filmpjes op YouTube die daar door anderen zijn geplaatst.
De filmpjes zelf zijn onderverdeeld in uiteen lopende categorieën, en van alles is dan ook te zien – van amateuristische one-man shows tot vertederende filmpjes over iemands huisdier.
Wat ik zeer goed vind van de bedenkers van YouTube is dat zij met een heel simpel concept (bied ruimte om mensen zelfgemaakte filmpjes te laten plaatsen op internet) heeft weten in te spelen op een “leegte” als het ware.
Natuurlijk bestond er al de mogelijkheid om in zekere mate filmpjes te delen via internet – maar het was nooit op zo’n massale manier. Meestal betrof het vroeger ook een file-sharing website, mogelijk zelfs met vereiste programma’s voordat men überhaupt iets kon delen, en dan moest je eerst het hele filmpje downloaden voordat het kon bekijken.
YouTube maakt het allemaal gebruiksvriendelijker door gebruik van streaming technologie. Dat houdt in dat het filmpje geleidelijk word geladen terwijl je aan het kijken bent. Bovendien maakt YouTube directe links mogelijk, zodat ieder op zijn eigen website het venstertje van een YouTube filmpje kan plaatsen. Al met al hebben de bedenkers van deze dienst met een relatief eenvoudig idee, maar goede achterliggende techniek, uitstekend ingespeeld op een behoefte van de internationale internetgemeenschap.

LG-Electronics
Kern concept: Life`s Good

LG-Electronics is een divisie van LG groep en is producent van een uiteenlopende reeks electronische producten. Hun productaanbod omvat de volgende categoriën:

Televisie
Audio
HDD/DVD/Video
Car Entertainment
Huishoudelijke Apparatuur
Computer Producten
Mobiele Communicatie

Het Zuid-Koreaanse bedrijf werd in 1947 opgericht en was van oorsprong actief in de chemische sector en is zich vanaf 1958 gaan toeleggen op electronica. Daarmee was het bedrijf het eerste elektronicabedrijf van Zuid-Korea.

De naam LG is van oorsprong een afkorting voor Lucky Goldstar, maar staat volledig los van de slogan die het merk hanteerd bij de letters LG: “Life`s Good”.
Het concept is zeer duidelijk en impliceerd dat als de consument producten van LG koopt het leven goed is. De visie van LG is om vernieuwende, kwalitatief hoogwaardige producten op de markt te brengen, die het leven kunnen verrijken door het nog comfortabeler te maken. Kortom, Life`s Good.

Het concept/slogan is overal aanwezig. Op alle verpakkingen van LG, de website, reclames en andere plaatsen is het logo met bijbehorende slogan duidelijk zichtbaar.

Maar het belangrijkste dat hierbij vermeld moet worden is dat het merk deze veronderstelling, dat het leven met een LG product beter/goed zou zijn, weet waar te maken.
Uit vele bronnen blijkt dat het merk op alle bovengenoemde gebieden goede tot uitstekende scores weet te behalen Kortom, de klant is tevreden over LG en weet klaarblijkelijk het leven een stukje beter te maken. Dit kan daarom een geslaagd concept genoemd worden.

Benoem een fout concept.

-
Gymform Plus
- Kern concept: Val af en train uw spieren d.m.v. elektrostimulatie, terwijl u zich lekker ontspant.

De Gymform Plus is een van de vele apparaten die de belofte van een mooi strak getraind lijf met zich meedraagt. Wie dit apparaat gebruikt zal binnen afzienbare tijd een strak lichaam hebben.
Afvallen en stevige strakke spieren, zonder enige vorm van inspanning. Gewoon vanuit je luie stoel !! Dat is een beeld waaraan de mensen graag willen geloven en waar de makers dankbaar, in mijn ogen en met mij vele anderen, misbruik van maken.
Er zijn tegenwoordig vele mensen met overgewicht. Oorzaken zijn vaak: “ te vet eten gecombineerd met te weinig beweging.” Een typisch tijdverschijnsel, waaraan de digitalisering van de samenleving deels ten grondslag ligt. Er zijn daarom ook steeds meer produktontwikkelaars die hier dankbaar gebruik van maken door een produkt als de Gymform Plus te ontwikkelen.
Het apparaat werkt d.m.v. 10 elektroden die met een kastje verbonden zijn en die op de huid geplakt moeten worden. Vervolgens worden de spieren dan zogezegd door kleine stroomstootjes gestimuleerd (elektrostimulatie), waardoor de spieren worden aangespannen en vervolgens weer ontspannen. Hier zouden de spieren dan door getraind worden.


Het tegendeel is echter waar. De Gymform Plus wil de consument graag iets doen geloven, maar is slechts een wassen neus. Bewegingsdeskundigen, zoals Han Kemper weten dit te bevestigen. De werking van de GP is nagenoeg nul, aangezien de elektronische pulsen nauwelijks door de vetlaag heen kunnen komen, waardoor dit wonderschone apparaat helaas weinig effect heeft.
Een mooi belofte wordt gedaan die helaas niet kan worden waargemaakt. Pure geldklopperij zou het ook wel genoemd kunnen worden. De weg naar een mooi strak lichaam staat helaas niet op deze routekaart….. Gewoon gezond eten en “echt” bewegen lijkt ineens een veel beter idee.

Opsomming van belangrijke concepten uit het verleden

* De Boeing
* Kern concept: De Boeing 7XX serie, waarmee meer mensen dan ooit vervoert konden en kunnen worden.
The Boeing Company is een van de grootste vliegtuigbouwers ter wereld met een marktaandeel van 54 / 55%. Het bedrijf werd in 1916 opgericht door William Edward Boeing.

Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis, maar ik wil mij nu vooral beperken op de invloedt die het bedrijf gehad heeft op de commerciële luchtvaart. Naast de commerciële luchtvaart heeft het bedrijf ook veel vliegtuigen geproduceerd voor de militaire luchtvaart tijdens WOI en WOII.

In de jaren 50 presenteerde het bedrijf een nieuw concept. Er moest een vliegtuig worden gebouwd met straalmotoren dat meer mensen zou kunnen vervoeren. De voorlopers hadden tot op dat moment alleen nog zuigermotoren.

Het voordeel van dit nieuwe concept zou zijn dat passagiers sneller van A naar B vervoert zouden kunnen worden en tevens met meer comfort zouden kunnen vliegen. Dit betere comfort was o.a te danken aan het feit dat met deze nieuwe straalmotoren op grotere hoogte kon worden gevlogen boven het weer. Hierdoor konden vervelende weersomstandigheden vermeden worden.
Dit concept resulteerde in de eerste Boeing: de “Boeing 707”. Met de Boeing 707 konden tussen de 150 en 189 passagiers worden vervoerd over een afstand van 4500 tot 9500 km en werd een succesvol straalverkeersvliegtuig, welke ook ingezet werd als Air Force One, het vliegtuig van de toenmalige Amerikaanse president.

Dit vliegtuig heeft de basis gevormd voor een succesvolle reeks, waar tot nu toe nog geen einde aan gekomen is. Dit zijn respectievelijk de: “Boeing 717, Boeing 727, Boeing 737, Boeing 747, Boeing 757, Boeing 767, Boeing 777” en tot slot de Boeing 787 die in de loop van 2007, begin 2008 ingezet zal gaan worden. De Boeing 787 "Dreamliner" in de grootste uitvoering zo`n 300 tot maximaal 350 passagiers kunnen vervoeren.

Verschillen tussen de modellen hebben te maken met o.a. de grootte (bijv. Lengte, rijkwijdte van de vleugels e.d.) , de te vliegen afstanden, aantal passagiers en zuinigheid. Dit laatste aspect is een steeds grotere rol gaan
spelen in de loop der jaren. Uiteraard is de techniek, zoals de stroomlijn, de vorm, de techniek van de straalmotoren en materiaal van de rotoren verbeterd.

In het verleden zijn er bijvoorbeeld vliegtuiden gecrasht door vogels die in de rotoren vlogen. Hier heeft men toen maatregelen tegen genomen door de rotoren van een lichter en tevens steviger materiaal te maken, die bestand waren tegen dergelijke ondeugdelijke situaties. Maar dit ter zijde.

Boeing heeft de standaard gezet in de vliegtuigbusiness en heeft als voorbeeld gediend voor andere vliegtuigbouwers zoals Douglas Aircraft Company en Lockheed Corporation.
Het concept van de eerste Boeing heeft gezorgd voor een doorbraak in het luchtverkeer en is van grote invloed geweest op de huidige samenleving. Miljoenen mensen reizen nu elke dag voor bijvoorbeeld vakantie of zakelijke doeleinden met een Boeing. Vooral in de zakelijke markt is er een grote afhankelijkheid van het luchtverkeer. Niet alleen voor personen, maar ook voor goederenvervoer. In de commerciële luchtvaart is het het meest gebruikte vliegtuigtype en kan hiermee als zeer succesvol worden bestempeld.

Concept uit het verleden: De cassetterecorder
Minimaal 1 belangrijk concept


Wat is de cassetterecorder?

De cassetterecorder is ontwikkeld in de jaren zestig en was bedoeld als een alternatief voor de grote bandrecorders. Door het samenbrengen van twee spoeltjes in een kleine plastic houder werd het gebruik van magnetisch band als medium ineens geschikt voor de grote massa.
De naam van het medium was voluit audio compact cassette. De bijbehorende apparatuur was zowel in alleen afspelende versie te verkrijgen (cassette-speler, tot in de jaren negentig o.a. het primaire afspeelapparaat in auto's), maar ook in opnemende- en afspelende vorm. Deze laatste vorm was ook bekend als cassettedeck, waarmee meestal een breed, stationair apparaat werd bedoeld (bijvoorbeeld standaard mini, midi, 43 of 50 centimer breed).
Een cassetterecorder leest de magneetband met een snelheid van 4,75 cm per seconde. Het is erg belangrijk om deze snelheid constant te houden om het geluid niet te vervormen.
In de jaren tachtig vormde de komst van een kleine draagbare cassette-afspeler in de vorm van een Walkman een opleving van gebruik van de cassette, zij het dan als afspeelmedium. Door zelf opnames te maken van de radio, eigen langspeelplaten en later compact discs kon men in een klein apparaat overal luisteren naar eigen favoriete muziek. Later werd met de komst van kleine cd-afspelers de aanduiding 'Walkman' een aanduiding voor zowel cassette- als cd-afspelers.
Door de opkomst van eerst de cd (als afspeelmedium) en later de cd-rom (als opname- èn afspeelmedium) is de rol van de cassetterecorder vrijwel ten einde gekomen.
Philips heeft de audio compact cassette grotendeels ontwikkeld en hierop de patenten gehad.

De cassetterecorder gekozen als concept uit het verleden omdat dit apparaat een grote rol heeft gespeeld in de muziekwereld.
De cassetterecorder heeft zich aangezet tot ontwikkelingen als de Cd-speler en de MP3-speler. Het idee is eigenlijk hetzelfde: Het apparaat maakt het luisteren van muziek wanneer je maar wil mogelijk.

Bekende conceptontwikkelaar

Zaha Hadid

Zaha Hadid is een Britse architecte van Iraakse afkomst, geboren op 31 oktober 1950 te Bagdad, Irak. Ze volgde de studies wiskunde en architectuur en ontvangt in 1977 een diploma prize.Na haar afstuderen werkte ze bij het
Office for Metropolitan Architecture (OMA) van architect Rem Koolhaas met wie ze aan het begin van haar cariëre een tijd heeft samengewerkt. In 1980 begint ze haar eigen bureau in Londen. Ook gaat ze doceren aan de Architectural Association en een aantal prestigieuze instellingen, zoals de Graduate School of Design, Harvard University and the Hochschule für Bildende Künste in Hamburg.Al haar ontwerpen hebben sterke conceptuele eigenschappen. Als ontwerper ben je namelijk voortdurend bezig met het creeëren van concepten.Zaha Hadid maakt de meest waanzinnige futuristische architectonische concepten die al dan niet gerealiseerd worden. Haar stijl behoort tot het deconstructivisme. De ontwerpen hebben een ruimtelijk complex karakter en de materialen en kleurgebruik zijn veelzijdig. Ze laat muren overhellen en verdiepingen in elkaar overlopen. Waar mogelijk vermijdt ze rechte hoeken en eentonige vlakken in beton en glas. Vloeidende en naadloze (organische) vormen kenmerken haar werk. Naast bouwwerken ontwerpt ze tevens meubels, interieurs tentoonstellingsinrichtingen en decors.
Ze is de winnares van vele internationale wedstrijden, met de nodige baanbrekende ontwerpen/concepten. In 2004 won ze als eerste vrouw de Pritzker-prize voor haar werk. Een prestigieuze prijs, waarmee je wereldwijd in aanzien komt te staan in de architect– en designwereld.

Het heeft een tijd geduurd voor Hadid's prijswinnende conceptuele projecten wegens te gewaagd, moeilijk realiseerbaar, ook daadwerkelijk gerealiseerd werden. Steeds meer opdrachtgevers hebben de laatste jaren interesse getoond in de onconventionele ontwerpen van Hadid.
Haar meest bekende uitgevoerde projecten zijn: het brandweerstation van Vitra Design in Weil am Rhein te Duitsland (1991-93), "Park + Ride" met tramstation Hoenheim Nord bij Straatsburg, Frankrijk (1999-2000), de skischans op een berg bij Innsbruck (1999-2002) en het Rosenthal Center for Contemporary Art in Cincinnatti, Verenigde Staten (1997-2003).Een prachtig voorbeeld van een van haar meest recente werken is Z.Island, een futuristische keuken met een vloeiend en naadloos design. Dit concept maakte zoveel indruk dat het nu ook daadwerkelijk geproduceerd gaat worden.

De keuken bestaat uit een kastenwand en twee eilanden, een zogenaamd vuureiland en een koud eiland. Dit eerste eiland bestaat uit een kookplaat, een warmhoudaanrecht, een eetplek. Internet en multimedia zijn ook aanwezig. Zo is er een touchscreen (ingebouwde mac mini), waarmee je even wat gerechten kunt opzoeken op het internet. Het koude eiland heeft betrekking op o.a. De gootsteen, al is dat een hier wat ongelukkige term om te gebruiken, omdat het ontwerp zo prachtig is.
Bronnen:


-------------------------------

Maisy

2 concepten van nu
Internet plus bellen

InternetPlusBellen is één abonnement met supersnel internet & onbeperkt bellen over uw ADSL-aansluiting. U behoudt uw telefoonnummer en blijft gewoon bellen met uw huidige telefoons. Ook internetten blijft het zelfde.
Voordelen van InternetPlusBellen”
Geen apart telefoonabonnement meer nodig
Internetten en bellen met uw eigen pc, telefoon en telefoonnummer
Altijd voordelig bellen
Veilig en snel ADSL internet
Gratis diensten, zoals e-mail en 50 MB homepageruimte en nog veel meer
Eenvoudige installatie

BeerTender

Eindelijk kan iedereen thuis lekker bier tappen, BeerTender maakt het mogelijk. Speciaal ontwikkeld door Heineken en Krups. Koelt perfect, tapt met precisie en is onderhoudsvrij en dus altijd klaar voor gebruik. BeerTender, altijd het lekkerste biertje thuis. De BeerTender wordt gevuld met de speciale vier-liter fusten, verkrijgbaar voor diverse merken bier. Aansluiten is eenvoudig, in een handomdraai plaatst u het fust in het apparaat en sluit u de slang op de tapkraan aan. Deksel sluiten en BeerTender is klaar voor gebruik.
BeerTender is altijd:
Direct klaar voor gebruik
Het bier op de juiste temperatuur
4L fusten met 18 tot 20 glazen bier
30 dagen houdbaar bier na aansluiten fust
vrijwel onderhoudsvrij

Altijd een biertje op de juiste temperatuur
De koeling van BeerTender heeft twee niveaus: ‘stand-by’ en ‘actief’. De stand-by-koeling is nauwelijks hoorbaar terwijl de actieve koeling een rustig zoemgeluid maakt als de temperatuur van het fust en de koelkamer te hoog is.

Altijd de juiste druk om direct te kunnen tappen
De pomp die voor de druk in BeerTender zorgt, dient om de kwaliteit van het bier te handhaven én om te kunnen tappen. De pomp is hoorbaar bij het plaatsen van het fust en het sluiten van het deksel, tijdens het tappen en enkele malen per dag in de stand-by stand.

Voorbeeld van een mislukt concept


Biostabil
Breng de spanning in uw lichaam in balans met de mooie Biostabil hanger.
Mensen hebben een sterk magnetisch veld nodig. Computers, elektriciteit, mobiele telefoons enzovoort verstoren echter ons magnetische veld.De Biostabil zorgt voor een sterk magnetisch veld en brengt de spanning in uw lichaam in balans. De Biostabil 2000 is een draaiende hanger met 2 kanten, waarop aan beide zijden het Yin-Yang symbool is aangebracht met een + en – teken. De Biostabil neemt altijd automatisch de juiste positie in op het lichaam.Positieve spanningEen teveel aan positieve spanning kan vaak de oorzaak zijn van vele chronische klachten zoals slapeloosheid, ontstekingen, hyperventilatie, hoge bloeddruk en vele andere klachten. Als u een teveel aan positieve spanning heeft, draait de Biostabil hanger en neemt deze spanning op. Tegelijkertijd zal de juiste hoeveelheid negatieve spanning worden aangevuld.Negatieve spanningEen teveel aan negatieve spanning kan de oorzaak zijn van vermoeidheid, moedeloosheid, weinig of geen sex, vermoeide ogen en ook hoofdpijn. In dit geval draait de Biostabil hanger en neemt deze spanning op. Tegelijkertijd zal de juiste hoeveelheid positieve spanning worden aangevuld.
Ik heb gekozen voor de Biostabil omdat de Biostabil negatief in het nieuws kwam, omdat bleek dat hij niet voldeed aan wat er beweerd wordt in het spotje en instructie boekje. Het product werd onderzocht door Radar en Technische Universiteit Delft. Uit dit onderzoek blijkt dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de hanger een positieve invloed heeft op de gezondheid en dat het lastig is om de Biostabil serieus te nemen.

Belangrijke concepten uit het verleden

Opsomming:

* Oprah Winfrey Show
* Video band
* Internet
* Computer
*CD
*TV
* Milieubewust
* Online

De videoband
Met videoband bedoelt men vrijwel altijd een band in een videocassette.

Systemen met losse banden, zoals bij de oude bandrecorder, zijn voor amateur gebruik slechts korte tijd in gebruik geweest. AMPEX-band, genoemd naar de uitvinder van de videorecorder, is voor professioneel gebruik nog wel lang gangbaar geweest.
Een videocassette is een kunststoffen behuizing met daarin twee haspels waarop een videoband is gewikkeld. Via openingen in de behuizing (die door een klepje tegen stof en beschadiging worden beschermd) kan de videorecorder de band afspelen en hierop opnemen.

Er bestaan vele lengtes, variërend van 5 minuten tot wel 5 uur speelduur.

Het grote probleem bij de ontwikkeling van de videocassette was dat verschillende bedrijven het product op hetzelfde moment in een andere versie op de markt brachten. Uiteraard waren deze systemen niet compatibel met elkaar.
Na de introductie van de videoband ontstaat meestal nieuwe technieken. Ik noem bijvoorbeeld de cd en dvd. Die leveren nu een hogere audio- en visueel bestand en met hogere snelheid. Maar de videoband was een interessant concept die te vinden was in meeste huizen.

Bekende conceptontwikkelaar

Joop van den Ende
Een nederlandse topman en mediamagnaat. Joop van de Ende is op 23 februari 1942 in Amsterdam geboren. Hij volgt een opleiding tot timmerman en technisch tekenaar. In 1962 opent hij een feestartikelenwinkel en een theaterbureau.Begin jaren zeventig begint hij zijn eerste theaterproductie. In de daaropvolgende jaren maakt Van den Ende verschillende succesvolle televisiepogramma’s, zoals de 'Playbackshow', 'de Soundmixshow', 'Goede tijden Slechte Tijden' en 'Big Brother'.In 1989 begint Joop van den Ende de televisiezender TV10. Deze zender krijgt echter geen toestemming om uit te zenden in Nederland. Enkele jaren later mislukt ook zijn televisiezender Sport7.
In 1993 opent Joop van den Ende het Circustheater in Scheveningen met de musical 'The Phantom of the Opera'. In 1994 gaat hij samenwerken met zijn tot dan toe grootste concurrent John de Mol. Samen richten ze het bedrijf Endemol op, dat enkele jaren later naar de beurs gaat.In de eerste helft van de jaren negentig probeert Joop van den Ende door te breken op Broadway met de musical 'Cyrano'. Deze musical flopt echter, waardoor Joop van den Ende grote financiële verliezen lijdt. Ook het televisiepretpark Showbizz City uit 1997 kost hem veel geld en levert weinig op.Zijn gezondheid neemt in 1999 af. Hij besluit daarom in 2000 uit Endemol (dat inmiddels is gekocht door het Spaanse Telefonica) te stappen. Hij verkoopt zijn belang van 26%, wordt miljardair en richt zich voortaan volledig op het produceren van grote musicals in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.
Bronnen:
nl.wikipedia.org/wiki/Joop_van_den_Ende
www. telsell.nl
www.trosradar.nl
www.beertender.nl


-------------------------------

Shermain

2 Concepten van nu

So You Wanna Be A Popstar?!
We hebben al heel wat met bekende Nederlanders op televisie voorbij zien komen: dansen, schaatsen, auto's pimpen en zingen. Het programma So You Wanna Be A Popstar?! Kan daarom ook meteen aan het lijstje worden toegevoegd. Welke BN’er wordt de winnaar van So you wannabe a popstar?! en krijgt een platencontract mee naar huis?

Het concept van So you wannabe a popstar?! betrekt de kijker bij het programma. De kijker kan het gevoel krijgen dat hij/zij een bijdrage levert aan het resultaat. Ook kan de consument met dit mediaconcept erover praten met de medemens. So You Wanna Be A Popstar?! bied vermaak en entertainment in grote mate.So You Wanna Be A Popstar?! is een interactief programma waar een zoektocht word gehouden naar nieuwe talenten op zanggebied. Eerst worden er landelijke audities gehouden en daarna komen de geselecteerde kandidaten live in uitzendingen op de televisie. Daar laten zei hun zangtalent horen en vervolgens worden ze beoordeeld door professionele juryleden. Tijdens het verloop mag de kijker bellen en sms’en op hun favoriete, zodat die niet naar huis gestuurd word en in de volgende uitzending nogmaals terug mag komen om te zingen.
Tussen de live uitzendingen door zitten de kandidaten zekert niet stil, zo krijgen ze onder andere workshops om hun zangvaardigheden te verbeteren, en leren ze hoe de muziekindustrie in elkaar steekt.

Senseo koffiezetapparaat

Het zetten van een verse kop koffie met crème laagje is met het Senseo koffiezetapparaat een fluitje van een cent. Dit komt doordat Philips en Douwe Egberts het koffiezetapparaat en de koffie pads tot in detail op elkaar afstemden. Het unieke zetsysteem haalt alleen het allerbeste uit de koffie van Douwe Egberts. De koffie pads voor 1 portie leveren steeds de juiste dosering. De krachtige ketel van 1450 W zet 1 of 2 koppen koffie
in minder dan een minuut.
Voor het koffiezetten wordt een pad met gemalen koffie (en eventueel aromatische toeslagen) in de padhouder geplaatst. Heet water wordt naar het compartiment met de koffiepad gepompt, waar de extractie van het koffiemaalsel gedurende een halve minuut plaatsvindt. Het koffiewater spuit via een klein gaatje onderin de padhouder een volgend compartiment binnen, waarbij schuim ontstaat door de botsing van de straal op koffiewater onderin het compartiment.

Voorbeeld van een mislukt concept

Velvet Touch Ontharingshandschoen
Een handschoen om je ongewenste haartjes de deur mee te wijzen.
Velvet Touch is een papieren handschoentje of strip voorzien van een natuurlijke coating. Dit zorgt ervoor dat je effectief je haren en dode huidcellen verwijdert. Hierdoor voelt je huid fluweelzacht aan. Velvet Touch werkt doordat het de haartjes aan de basis, dicht bij de huid verwijdert. Met het Velvet Touch Body handschoentje kun je, je benen op milde wijze ontharen. Aangezien je geen water of elektriciteit nodig hebt, is Velvet Touch ook heel handig voor bijvoorbeeld op vakantie. Door met tegengestelde draaibewegingen met het handschoentje over de huid te bewegen worden niet alleen de ongewenste haartjes verwijderd, maar ook de dode huidcellen, waardoor je huid fluweelzacht aanvoelt. Na gebruik kun je het handschoentje weer opnieuw gebruiken. De Body verpakking bevat 3 handschoentjes, goed voor ongeveer 12 keer ontharen.
Maar zo goed bleek het product niet te werken. Toen het product op de markt kwam, werd het hoog aangeprezen onder de vrouwen. Maar na een tijd kwamen er klachten binnen, dat het verwijderen van de haartjes helemaal niet zo makkelijk was. Mensen kregen er wondjes van en vonden dat het verwijderen van de haren nog langer duurde, dan als ze gebruik maakte van een eenvoudige scheermes. Men zag het nut niet meer in van het product en de verkoop kelderden.

Belangrijke concepten uit het verleden ,Opsomming concepten van vroeger

* Gameboy
* Furby
* Vespa
* Walki Talki
* Tamagotchi
* Telekids
* Fabeltjeskrant
* Discman
* Flopie(computer)
* Pacman (computerspel)

Vespa
Vespa is waarschijnlijk de meest bekende producent van scooters. Piaggio is een Italiaans merk dat vanaf 1946 beroemd werd met de productie van scooters die de naam Vespa (wesp) kregen. Oorspronkelijk was Piaggio een (oorlogs)vliegtuigbouwer die na de Tweede Wereldoorlog geen vliegtuigen meer mocht bouwen. Italië had immers gecollaboreerd met de Duitsers. Daarom besloot de Piaggio directie om hun productielijn om te vormen tot een scooterfabriek.Vele vliegtuigonderdelen werden aanvankelijk gebruikt: zo was het voorwiel het neuswiel van de vroegere vliegtuigen, de motor was een aangepaste startmotor enz. Al snel werden deze scooters - ontworpen door Corradino d’Ascanio - populair in het naoorlogse Italië, waar grote behoefte aan eenvoudige transportmiddelen bestond. Vespa werd zo een merknaam.

De vespa was een belangrijk concept. Er zou niet meer op ongemakkelijke kleine brommertjes gereden worden, maar op grote, brede en confortabele scooters waarmee bovendien sneller mee gereden kon worden. In italie was het erg populair geworden. Men voelde zich vrijer dan met een auto, want je kon er in principe overal mee naartoe.
Het was ook duidelijk te zien dat de oude simpele brommertjes plaats begonnen te maken voor echte scooters met een mooi design.
Je kunt dan ook eigenlijk wel zeggen dat de komst van de Vespa voor de verdere ontwikkelingen van de scooters heeft gezorgd.

Bekende conceptontwikkelaar

Harry de Winter

Harry de Winter (Oss, 22 mei 1949) is een Joods-Nederlandse producent en programmamaker.De Winter studeerde economie aan de Gemeente Universiteit van Amsterdam. Na een periode als verslaggever en presentator van jongerenprogramma's op de Nederlandse radio (voor de omroepen KRO, VARA en NCRV) richtte De Winter in 1977 de productiemaatschappij IdtV op. In het begin produceerde IdtV vooral popprogramma's en live-concerten, die over de hele wereld werden uitgezonden, maar in de jaren '90 groeide het dankzij uiteenlopende programma's als het spelletje Lingo en de dramaserie Oud geld uit tot de op Endemol na grootste tv-producent van Nederland. In 1996 verkocht De Winter de aandelen IdtV aan Chrysalis en VNU.Vervolgens werd hij bij een groter publiek bekend als presentator van Wintertijd, waarin bekende Nederlanders en soms ook internationale gasten (zoals Cliff Richard) ondervraagd worden over hun favoriete (pop)muziek. De gesprekken worden onderbroken door muziekfragmenten. Het programma werd jarenlang door RTL5 uitgezonden, maar verhuisde in 2005 naar de AVRO, waar een breder cultureel spectrum dan alleen pop aan bod komt.Met het in 2004 opgericht bedrijf WinterMedia richt De Winter zich nu op veel zaken tegelijk: advisering, televisie, theater (onder de naam WinterSpelen), uitgaan, etc. In 2007 wil hij, uit onvrede over de publieke en commerciële omroepen, de commerciële kwaliteitszender TVOase starten, dat waarschijnlijk een betaalzender wordt. De voorbereidingen hiervoor zijn gestart en per juli 2007 zal de zender officieel van start gaan. Harry de Winter was in 2001 tevens mede-initiatiefnemer van de stichting Een Ander Joods Geluid, dat kritisch staat ten opzichte van de Israëlische politiek tegenover de Palestijnen. De Winter woonde zelf na zijn middelbare school anderhalf jaar in Israël, waar hij Hebreeuws leerde.

Sinds 4 september is het programma Wintertijd verhuisd naar Radio 2, elke zaterdagnacht van 00.00-01.00. Ook de titel is veranderd in Wintertijd Radio.

Bronnen

College: Trendwatcher&Conceptontwikkeling
http://nl.wikipedia.org/wiki/Harry_de_Winter
http://www.vespalifestyle.com/
http://www.soyouwannabeapopstar.nl/
www.google.nl
www.trendslantor.nl
Eigen kennis

Geen opmerkingen: