dinsdag 12 juni 2007

Conceptlancerings Verslag

Wat is een conceptlancering?

Het lanceren van een concept is het op de markt brengen van je product of dienst. Het nut van een conceptlancering is dus om op een spectaculaire wijze een product op de markt te brengen. Zonder goede promotie of een goede verantwoording voor het concept kun je bijna zeker zijn van een geflopt product. Belangrijk is dus de wijze waarop je een concept gaat promoten. Je moet inspelen op de communicatiemiddelen die door de doelgroep veel worden gebruikt.
Een nieuw concept om de markt brengen hoor je,zoals gezegd,op een spraakmakende manier te doen. Er zijn genoeg concepten dus je moet er uitspringen.
Een conceptlancering is dan dus erg nuttig. Je moet een goede omschrijving hebben van het concept en stelt vooraf je doelgroep, communicatiedoelstelling, je daadwerkelijke boodschap, je kiest je medium en tot slot verzamel je de feedback.
Het conceptlancering proces is dus eigenlijk het communiceren of presenteren van je concept naar je externe doelgroepen. Deze communicatie moet sterk informatief van aard zijn, maar zeker ook overtuigend, of een mix van beiden.
Het aantal middelen die hierbij in kunnen worden gezet zijn groot. Het meest bekende middel is natuurlijk reclame op de radio, internet, op TV of in de krant, maar dit zijn dure middelen om in te zetten en niet altijd de meest succesvolle. Reclame filmpjes kunnen bijvoorbeeld irritatie opwekken en zo juist averechts werken.


Hoe goed je concept op zichzelf ook is, als je de mensen niet weet te doordringen met het nut ervan dan is het geheel niet geslaagd te noemen. Het gekke is ook dat slechte concepten wel succesvol gelanceerd kunnen worden door gebruik van een doordacht marketing-communicatie plan, maar hierbij moet wel worden gezegd dat een concept wel moet voldoen aan de beschrijving in de communcatie middelen want een product de hemel in prijzen kan verkeerd uitpakken als blijkt dat het niet allemaal waar wordt gemaakt. Waar het bij de ontwikkeling van een concept ging om de functionele eigenschappen van het concept gaat het bij de lancering vooral om het uiterlijke, het imago van het concept.

http://i10.photobucket.com/albums/a107/z100a/Te-koop-NL.jpg
http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2003/02_februari/04/buitenland/0104lancering2.jpg
http://www.hetroerom.com/images/televisie.gif
http://www.allure-online.nl/2006/img/shape/shape_radio.jpg
http://www.homepages.hetnet.nl/~corner54/kyokushin/images/KRANT1.GIF
http://www.advance-events.nl/uplfiles/Image/Diversen/Internet%20evite.jpg
www.google.nl

Waar moet je allemaal op letten bij een lanceringsplan?

Er zijn verschillende stappen in een lanceringsplan. Hier worden verschillende stappen besproken van een geïntegreerd communicatie- en promotieplan, zoals beschreven in “Pincipes van Marketing” van Philip Kotler. Deze stappen zijn: de doelgroep vaststellen, beslissen welke reactie men beoogt, een boodschap kiezen, de media waarmee men de boodschap wil overbrengen en feedback verzamelen. Deze punten zullen n u uitgebreider besproken worden.
Doelgroep vaststellen
De keuze van een communicatiedoelgroep is erg belangrijk, een duidelijk afgebakende doelgroep is een vereiste voor effectieve communicatie. Deze keuze heeft invloed op de beslissing wat wordt gezegd, hoe, waar, wanneer en door wie.
Communicatiedoelstellingen bepalen
Nadat de doelgroep is bepaald, beslist men welke reactie men beoogt. Meestal is de reactie die men teweeg wil brengen de aanschaf van het concept. Dit is echter het resultaat van een lang proces van besluitvorming. Er zijn namelijk verschillende fasen van koopbereidheid, de fasen die een consument doorloopt voordat hij tot de daadwerkelijke aankoop overgaat. De fasen zijn: bekendheid, kennis, waardering, overtuiging en aankoop.
Een boodschap bepalen
Als de gewenste reactie is bepaalt, gaat men de daadwerkelijke boodschap opstellen. Bij het opstellen van de boodschap moet men beslissen wat men wil zeggen (de inhoud van de boodschap) en hoe men het wil zeggen (de structuur en vorm van de boodschap). Er zijn drie soorten boodschappen: rationele, emotionele en morele. Rationele boodschappen appelleren aan het eigenbelang van het publiek en geven de voordelen van een product aan. Emotionele boodschappen wekken negatieve of positieve emoties op die een motivatie tot kopen vormen. Een morele boodschap tenslotte appelleert aan het besef van goed en kwaad bij het publiek. Tevens is de structuur van de boodschap belangrijk, hierover moeten drie beslissingen worden genomen. Ten eerste: een conclusie trekken of dit aan het publiek over laten. Ten tweede: wordt er een eenzijdig argument gepresenteerd of wordt ook de nadere kant van de zaak belicht. En ten derde: wordt het sterkste punt als eerste of als laatste gegeven. Vormgeving is ook erg belangrijk voor de boodschap, deze hangt sterk af van het soort medium dar wordt gebruikt.
Het medium kiezen
Na het bepalen van de boodschap is het tijd om het medium te kiezen. Er zijn ruwweg twee soorten communicatiekanalen: persoonlijke en niet-persoonlijke. Persoonlijke communicatiekanalen zijn kanalen via welke twee of meer personen direct met elkaar kunnen communiceren, zoals via de telefoon. Persoonlijke communicatiekanalen daarentegen zijn kanalen waarmee zonder persoonlijk contact berichten worden doorgegeven. Dit zijn de massamedia en georganiseerde evenementen.
Feedback verzamelen
Als de boodschap eenmaal is verzonden, dan onderzoekt men het effect ervan op de doelgroep. Men vraagt dan of de doelgroep zich de boodschap herinnert, hoe vaak men deze zag, welke punten men zich herinnert, wat men ervan vindt en hoe men tegenover het concept staat.
Checklist.
* Wat is je doelgroep, op wie ga je concentreren?Ga op onderzoek uit.
* Vertel de eigenschappen van het product, vertel hoe de product jouw klanten kan helpen? (voordelen).
* Benadruk de voordelen van het product, bedenk voor je zelf argumenten tegen bezwaren waarmee de afnemers zullen komen.
* Wat zijn de belangrijkste verschillen van het product en van de concurrenten.
* Wat voor prijs ga je vragen voor je product?
* Welke twijfels hebben uw klanten tot op heden en hoe kunt u deze wegnemen?
* Hoe ga je met je nieuwe product communiceren?
* Bepaal bij wie in het bijzonder belangstelling bestaat voor uw nieuwe product of uw nieuwe dienst;
* Hoe komt u met uw klantenkring in contact? Schriftelijk, in een persoonlijk gesprek, telefonisch via telemarketing of bijvoorbeeld met een aparte productpresentatie?;
*Welke maatschappelijke trend/gebeurtenis/actualiteit of fenomeen etc. kunt u inzetten om uw productintroductie te vergemakkelijken?
* Verzamel feedback

Bronnen: Concepting, Rijkenberg, Conceptontwikkeling voor televisie
Welke concepten zijn de laatste tijd op een spraakmakende manier gelanceerd?

Zoals al eerder naar voren is gekomen, is het ontwikkelen van een goed conceptlanceringplan niet gemakkelijk. Toch is het enkele producenten gelukt om een goed en spraakmakende conceptlancering te ontwikkelen.
Hieronder vindt u twee voorbeelden van spraakmakende lanceringsplannen.

De grote donor show.

De grote donor show van BNN, was een eenmalige uitzending, een nieuw product van BNN. Doormiddel van deze show wilden ze leen werven voor het zijn van donor. Het worden van donor geeft veel mensen een angstig idee. Een grote reden waarom zijn geen donor willen worden. BNN wilden de mensen late inzien hoe belangrijk het was om donor te worden en dat je op die manier levens kunt redden. Maar hoe konden ze de mensen zo ver krijgen om naar het programma te kijken. Dat dede ze doormiddel van choqueren.
In dit live uitgezonden televisieprogramma dat ruim 1,2 miljoen kijkers trok, was het de bedoeling dat de 37-jarige Lisa, een ongeneeslijk zieke vrouw die leed aan een hersentumor, uit drie nierpatiënten (Esther-Claire, Vincent en Charlotte) een kandidaat moest kiezen om een gezonde nier aan af te
staan. De kijkers konden via een sms-bericht hun mening geven wie ze moest kiezen.
Het bleek hier om een stunt te gaan. Het gehele programma was opgezet om meer aandacht te krijgen voor donororganen"Lisa" bleek een kerngezonde actrice te zijn, Leonie Gebbink genaamd. De kandidaten hadden wel een nierziekte, maar zaten ook in het complot.
BNN wilde met het programma aantonen dat het ook vijf jaar na het aan een nierziekte overlijden van BNN-oprichter Bart de Graaff, nog steeds moeilijk was om een donororgaan te krijgen.

De Albert Heijn “Wuppies”
De AH introduceerde een tijdje geleden de Wuppie. Dit is een pluche balletje met oogjes en twee voetjes dat ergens opgeplakt kan worden. Bij de besteding van 15 euro is de Wuppie verkrijgbaar bij de kassa van de Albert Heijn. Omdat het natuurlijk toen de tijd was van het WK is de wuppie verkrijgbaar in rood, wit, blauw en oranje. Door drie wuppies met spaarpunten te verzamelen kan er een er Mega Wup bij de kassa worden afgehaald. Op de website van de AH werd uitvoerig reclame gemaakt voor de Wuppies. Zo is er een wuppie competitie uitgeschreven. Als je een foto maakt van de wuppie, die op een speciale plaats is blijven plakken en deze foto inlevert bij een AH filiaal dan maakte je kans op mooie prijzen. Bovendien kon er via de website Wuppie kleding met speciale WK accessoires worden gedownload. Ook is er een TV commercial gemaakt. Hierin speelde weer dezelfde figuren de hoofdrol als in de andere AH commercials. Hierin is bijvoorbeeld iemand te zien met een Wuppie afro kapsel, een autobeplakt met Wuppies, een hondje met een Wuppie vacht etc. De naam wubbie bestond al voor deze figuurtjes maar toch is er een link gemaakt naar het WK zodat het een eigen betekenis krijgt. De naam is namelijk is afgeleid van de voetbal kreet HUP HOLLAND HUP, en de albert heijn heeft deze dan ook getransformeerd naar WUP HOLLAND WUP. Mensen herkennen de kreet erin en onthouden het daarom beter.
Welke foute lanceringsplannen ken je?

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van foute lanceringen zijn:

De electrische spaghetti Draaivork
Inmiddels is deze uitvinding een onnodige uitvinding. De spaghetti vork heeft een zelfdraaiende vork die met een knopje bedient kan worden. Wie verwisselt er de batterijen van de vorken? Het is een vraag die je kunt verwachten in een huis waar mensen hun spaghetti met een elektrische draaivork eten.

http://wetenschap.infonu.nl/diversen/4869-de-elektrische-spaghetti-draaivork.html

Paraplu met douchegordijn
Het zicht wordt ernstig belemmerd door de plastic hoes. De druppels van de regen die naar beneden glijden over het plastic zullen het zicht nog moeilijker maken. Met deze paraplu is de kans groot dat je de stoeprand verkeerd inschat en je voorover in een regenplas valt. Dat kan nooit de bedoeling van de paraplu zijn.
http://wetenschap.infonu.nl/diversen/4818-mislukte-uitvinding-paraplu-met-douchegordijn.html


Zoenscherm
Dit is een belachelijke uitvinding. Toch is hij serieus bedoelt. De uitvinder moet gedacht hebben dat hier een markt voor was. Hij vroeg patent aan.Deze uitvinding is in het conceptuele stadium blijven steken. Je kunt hem gebruiken als je wilt zoenen met iemand zonder dat je elkaar met de tong wilt zoenen. In het Engels heet hij “kissing shield” wat ik vertaald heb naar zoenschermpje. De bedoeling was om veilig te zoenen. Maar het product is nooit op de markt gebracht.


De hoofdparaplu
Dit is een bizarre uitvinding uit Japan. Het is wel handig als je met beide handen iets wil dragen. Je moet het durven en een helm breng je haar in de war. En tijdens een stevig windstorm blijft het niet op je hoofd staan.
http://wetenschap.infonu.nl/diversen/4815-mislukte-uitvinding-de-hoofdparaplu.html


Mars Drink
Ergens rond 2002/2003 introduceerde Mars het product Mars Drink. Al snel werd het product direct al een potentiële flop
genoemd. Mars Drink smaakte naar gewoon chocolademelk maar het merk Mars staat voor een candybar en niet voor een drankje, dat was zo ongeveer de teneur.

Het is ook misgegaan want Mars Drink kom je al tijden niet meer tegen in Nederland. Er is wel genoeg informatie over de introductie en alle rumoer eromheen, maar over het uit de markt halen zul je niets vinden.
Dat lijkt kenmerkend te zijn voor gesaneerde producten.
De geboorte wordt met luide trom aangegeven, het sterven vindt in stilte plaats. We zijn allemaal bekend met de marsreep, daarna verscheen die in ijsvorm. Toen werd Mars als drank verkrijgbaar. Niet Mars Masterfoods verzorgt de distributie, maar Pietercil Barends.Vanuit een pragmatisch oogpunt bekeken is dat natuurlijk ook niet zo gek. Want zelfs het meest eenvoudige persbericht waarin je het uit de markt halen van een product aankondigt kost tijd, energie en een beetje geld en het levert je niets op.
Het product was op korte termijn succesvol, want consumenten zijn nieuwsgierig, maar op de lange termijn was het een nadeel voor het merk Mars.

http://www.marketingonline.nl/topofflop/case01-2003.html

De ov-chipkaart
De OV-chipkaart is een vervoerbewijs en betaalmiddel in het openbaar vervoer in Nederland dat op 1 januari 2009 overal ingevoerd moet zijn.

De OV-chipkaart is een gezamenlijk initiatief van vijf grote openbaarvervoerbedrijven: Connexxion, GVB, HTM, NS en RET. Deze bedrijven hebben samen de joint venture 'Trans Link Systems' (TLS) opgericht om gezamenlijk de introductie van de OV-chipkaart vorm te geven. TLS treedt tevens op als clearinghouse (vergelijkbaar met de rol van Interpay in de bancaire wereld).

Reizigers die de OV-chipkaart in de Rotterdamse metro gebruiken krijgen t/m eind april 2007 30% korting op het gereisde bedrag.

Op 16 december 2005 werd in Rotterdam de eerste OV Chipkaart in gebruik genomen.

http://tweakers.net/reviews/658/6

Het geweldige plan lijkt echt te falen. Het is de bedoeling dat de kaart landelijk ingevoerd gaat worden. Alle bus,trein en tram kaartjes zullen worden vervangen en volgens de 5 organisatie en de overheid (V&W) is het van belang dat de kaart binnen een korte tijdsbestek invoeren(2007-2009). Dit leidt echter tot problemen. Men houdt niet van veranderingen en zeker niet als deze veranderingen op korte termijn zullen plaatsvinden.

Doordat de kaart zo snel moet worden ingevoerd, wordt de informatie op een oppervlakkige manier naar de bevolking vertaald. Doordat er niet diep wordt ingegaan op de komst van de OV-chipkaart, is er onduidelijkheid ontstaan. Onduidelijkheid voor de bevolking, maar ook onduidelijkheid voor de medewerkers van de 5 organisaties.
De negatieve publiciteit die in kranten, op tv en uit persoonlijke ervaringen naar voren zijn gekomen, zorgt ervoor dat mensen zich terughoudend opstellen.

De kaart wordt ingevoerd om hiermee de veiligheid, snelheid en het gemak te bevorderen. Dat zijn ook meteen de punten waarop de kaart het meest blijkt te falen.
Doordat men gebruikt maakt van de OV-chipkaart, kunnen de organisaties in de gaten houden waar, wanneer en hoe laat de gebruiker van de kaart reist. De gedachte dat je continue in de gaten kan worden gehouden, schrikt mensen af. Jonge en ook oudere personen zijn gesteld op hun vrijheid en vinden het gebruik van een strippenkaart dan ook prima. Ook het feit dat de poortjes waarop de kaartjes gescand moeten worden het niet altijd doen, zit mensen dwars. Er zullen lange rijen ontstaan als het scannen bij de voorganger niet wil lukken en ze moeten wachten totdat er hulp komt. Daarnaast zorgen de poortjes voor een trechter effect, als er een ongeluk of een ramp gebeurt op een van de metroperrons. De deuren zijn van kunststof dus kunnen ook niet worden gebroken. Dit zorgt ervoor dat een zekere mate van angst ontstaat.

http://www.mirabeau.nl/portfolio.asp


De makers van de OV-chipkaart hebben geen rekening gehouden met de reiziger.
Voor degene die niet vaak gebruik maken van het openbaarvervoer, maakt de OV-chipkaart het niet aantrekkelijker om meer te gaan reizen met het OV. Je zou een hele kaart moeten aanschaffen, om misschien maar 1 keer met het OV te reizen. Men ziet dat niet zo zitten en schaffen daarom helemaal geen kaart aan of besluiten met bv. de auto te gaan.

Doordat het er onduidelijkheid en het gevoel van angstigheid aanwezig zijn, staan mensen niet in de rij om de OV-chipkaart aan te schaffen. Dit zorgt ervoor dat de plannen, om de pas zo snel mogelijk in te voeren en men aan de pas te laten wennen, spaak loopt.

De introductie campagne van de ov-chipkaart bestaat uit 3 fase

- de introductiecampagne waar iedereen ervan op de hoogtewordt gebracht dat de OV-chipkaart eraan komt.

- in de tweede fase wordt de campagne concreter. U krijgt te horen waar in Nederland u de kaart al kunt gebruiken, wat de tarieven zijn en hoe de OV-chipkaart precies werkt.

- In de laatste fase is het tijd om reizigers te laten weten dat de strippenkaart en andere kaartjes niet meer geldig zijn.

De makers van de ov-chipkaart hebben niet bij stilgestaan dat nu pas de mensen bekend zijn met de ov-chipkaart.

Bronnen:
http://tom008.infoteur.nl/specials/mislukte-uitvindingen.html
http://www.molblog.nl/marketing/3541
http://nl.wikipedia.org/wiki/OV-chipkaart
http://www.ov-chipkaart.nl/
http://www.nvreizigers.nl/2006/06/14/laat-reiziger-niet-betalen-voor-de-chipkaart/

Noem 2 voorbeelden van slechte conceptlanceringen.

Voorbeeld 1:
Sony Playstation 3
Sony heeft met haar Playstation een ijzersterk internationaal merk neergezet. Het begon met de PSX (ook wel Playstation of Playstation 1; afgekort PS1) en al gauw wist de Japanse elektronica gigant de internationale gamers markt te veroveren met het toentertijd indrukwekkend krachtige apparaat en de steun van heel veel zogenaamde third party developers; andere software bedrijven die een contract met Sony afsluiten om bepaalde game titels exclusief op Sony’s console uit te brengen. Hierbij zitten grote namen als Squaresoft (nu Square-Enix) en Capcom…bekend voor respectievelijk Final Fantasy en de Resident Evil reeks.
Uiteindelijk won Sony destijds de strijd van de concurrerende console merken Sega (Saturn) en Nintendo (N64) door een goede reputatie te creëren bij haar doelgroep en natuurlijk een overweldigend aanbod aan games.
De PSX
Daarna volgde de nieuwe generatie consoles met de Nintendo GameCube en de grote nieuwkomer Microsoft met de X-box.
Sony bleef bij haar concept en breidde dit zelfs uit door als eerste in deze nieuwe strijd de PS 2 (Playstation 2) te introduceren met DVD-afspeel mogelijkheden. Hierdoor hadden consument dus een game console en DVD-speler in 1. Gekoppeld aan de goede naam die Sony al had opgebouwd was de Playstation 2 wederom de absolute winnaar en marktleider in hun segment, ondanks verwoedde pogingen van Microsoft om met hun Xbox console ook internationaal door te breken.

De PS2
Inmiddels zijn we aanbeland bij wederom een nieuwe generatie met dit keer Microsoft als eerst met hun vernieuwde Xbox, de Xbox 360. Nintendo heeft ook een nieuwe console en richt zich nu vooral meer op de casual gamers (vrouwen, kinderen, ouders) met de Nintendo Wii. Maar…Sony blijft achter. De Playstation 3 is al jaren geleden aangekondigd en na veel vertragingen gelanceerd in thuisland Japan en iets later Amerika, maar de lanceringen zijn geplaagd met negatieve publiciteit omtrent onder andere de voorradige PS 3 eenheden (veel minder dan aangekondigd) en door de verminderde mogelijkheden dan in eerste instantie door de PR-machine van Sony vermeld.

Het ergste van Sony’s lancering is nog wel het feit dat Europeanen nu pas aan de beurt komt om een PS 3 te kunnen kopen, omdat Sony had besloten de lancering in Europa uit te stellen. Technische moeilijkheden met de productie van een bepaald onderdeel van de krachtige nieuwe console werd als reden opgegeven, maar het bleef voor de enorme aantallen trouwe fans in Europa toch erg zuur om zo achtergesteld te worden.

Daarboven op komt nog het onlangs verschenen bericht dat de Europese PlayStation 3 uit goedkopere onderdelen bestaat in vergelijking tot de Japanse en Amerikaanse versies, waardoor de backwards compatibility (een kern punt in het concept van de PlayStation 3, namelijk het kunnen afspellen van alle PS 1 en PS 2 spellen) ernstig gehandicapt wordt.

En de prijs… die is ook nog eens duurder dan de Amerikaanse versie. Met andere woorden, je betaald meer voor minder en je hebt het een jaar later dan de rest van de wereld. Begrijpelijk is wel dat Sony, ondanks al de merkentrouw die het had gecreëerd op dit vlak sterk de fout in gaat.

Concurrent Microsoft met de Xbox 360 – inmiddels al maanden lang wereldwijd verkrijgbaar – heeft nu al een goede markt opgebouwd en het is niet onwaarschijnlijk dat hieronder veel ex-Sony aanhangers bevinden.

Het slechte aan de PS 3 lancering is dus dat het in feite niet een volwaardige lancering is. Playstation is tijdens de vorige generatie game consoles uitgeroepen tot absolute winnaar, maar het heeft nu een grove fout begaan door te snel te veel te beloven. Sony beloofde haast onmogelijk specificaties en het blijkt nu, in de praktijk, dus inderdaad om niet haalbare doelen te gaan. Het kerndeel van een lancering van welk concept dan ook moet gaan om wat er nou zo goed is aan het concept en wat het allemaal voor geweldige dingen te bieden heeft – Sony weet achter door haar marketing fouten meer de aandacht te vestigen op de dingen die de PS 3 niet in huis heeft, en voor de vele fans van Sony Playstation is dat erg pijnlijk

Er is te gehaast gereageerd op de concurrentie van Xbox 360 en Nintendo Wii. Sony kon de grote vraag niet waarmaken met een even groot aanbod. De Playstation is in Europa onlangs na veel uitstel weliswaar zonder verdere incidenten alsnog gelanceerd worden maar dit is iets dat aan veel mensen voorbij zal zijn gegaan… ook omdat er van de weinige PS3’s die in deze beginperiode beschikbaar zijn, al het merendeel ver van te voren is gereserveerd.

Al met al heeft de gigant Sony een diepe val gemaakt door het niet halen van eerder gestelde technische specificatiedeadlines, uitstellen van de lancering in geheel Europa en verder tot nu toe weinig indrukwekkende promoties. De reclamespotjes zijn nu al enige tijd op de Nederlandse tv te zien…maar grote kans dat weinig mensen dit is opgevallen tussen alle wasmiddel en maandverband reclames.

Voorbeeld 2:
InHolland

Hogeschool InHolland is het tweede voorbeeld van een slechte lancering. Hogeschool Inholland is ontstaan in 2003 na een fusie van meerdere hogescholen.
De Nederlandse hogeschool met een simpele doch duidelijk naam en apart en kleurrijke huisstijl wist weliswaar in de publiciteit te komen (onder andere door een grappig reclame spotje) maar door de in de praktijk rommelige overname in bijvoorbeeld Rotterdam van Ichtus naar Inholland, kampt de hogeschool nu nog steeds met imagoproblemen. Door zaken zoals plotselinge lesuitval, onduidelijkheden over tentamens en cijfers, en veel administratieve rompslomp is er veel negatieve mond-tot-mond reclame op gang gebracht – al dan niet terecht.
Echter de negatieve uitlatingen van voorgangers zijn zodanig bij de huidige generatie studenten blijven hangen dat InHolland nu nog steeds lijdt onder fouten grotendeels gemaakt in het verleden. Natuurlijk is InHolland nog steeds niet perfect, maar zo heeft elk opleidingsinstituut wel haar eigen onvolmaaktheden, en InHolland doet er in ieder geval alles aan om haar diensten te verbeteren.
In de praktijk blijkt echter dat bij de kleinste fouten van de school er nog steeds “typsich"InHolland’’ wordt gezucht en hieruit blijkt wel hoe belangrijk de beginperiode van een concept is, en ook hoe zeer een negatief imago schadelijk kan zijn voor een concept.
Opzicht was de lancering van Inholland goed doordacht, maar in dit
voorbeeld gaat het vooral om de chaotische beginperiode van het concept, dat zoals blijkt een sterke indruk kan nalaten bij mensen.

2 opmerkingen:

Rolf zei

N.a.v. jullie analyse van ov-chipkaart: misschien leuk om te weten dat de Reclamecodecommissie de slagzin "één kaart voor tram, trein, bus en metro" als misleidend beoordeeld heeft.

Anoniem zei

Hola,
Heel interessante informatie!!!En ben het ook helemaal eens, inspelen op de communicatiemiddelen die door de doelgroep veel worden gebruikt!!
Zou iedereen die een bepaalde doelgroep wil bereiken moeten proberen, werkt een stuk effectiever.
met vriendelijke groet,

Bas
www.vertreknaarspanje.nl